Table of Contents
SF Halsnæs Arbejdsprogram 2010-2013
Indledning
Det kommunalpolitiske program for 2010-2013 er det overordnede og forpligtende arbejdsgrundlag for SF’s arbejde i Halsnæs Kommunes kommunalbestyrelse. SF er et parti som vægter bæredygtighed, solidaritet og fællesskab højt. Solidariteten er fundamentet i vores politik og vi vil knokle for at de grupper af mennesker, der af forskellige årsager er afhængige af andres hjælp får den støtte der kan sikre dem livskvalitet og muligheder på lige fod med andre. Udsatte individer eller grupper har medansvar men ikke det totale ansvar for deres eget liv, da deres livsbetingelser hænger tæt sammen med den måde vi organiserer vores samfund og offentlige institutioner på. Det er derfor op til os alle sammen at skabe gode betingelser for alle borgere.
Vi ønsker at den offentlige sektor har som hovedopgave at være formidler af en solidaritet som sikrer mulighed for et godt og indholdsrigt liv for alle. For SF betyder det bl.a. decentralisering af beslutningsprocesser, så mennesker får reel indflydelse på deres hverdag hvad enten det er på arbejdspladsen, i skoler og institutioner eller i nærmiljøet overalt i Halsnæs kommune.
Vi vil at hensynet til demokratiet, til miljøet og til socialt udsatte prioriteres i alle de beslutninger, vi er med til at træffe.
SF knokler for at holdninger og konkrete løsninger præget af sociale og bæredygtige hensyn får mest mulig plads i Halsnæs kommune. SF har mange visioner for Halsnæs kommune og har valgt at beskrive nogle af de vigtigste i arbejdsprogrammet for 2010-2013
Demokrati og borgerinddragelse
For SF er demokratiet en grundlæggende forudsætning for alt politisk arbejde. Ud over de folkevalgte politikere i byrådet vil SF have en dialogkultur, der sikrer brugere, borgere og medarbejdere medindflydelse og medansvar. Dette er ønskeligt både ud fra en demokratisk synsvinkel, og fordi det sikrer en kvalificering af de politiske beslutninger og tiltag, når de berørte borgere og grupperer blevet ordentlig hørt. Vi ønsker at Halsnæs kommune fortsat udvikler sig til EN sammenhængende kommune som oplever sig som del af samme kommunale fællesskab, men med plads til lokale kulturforskelle, og hensyn til kommunens mindre samfund.
SF vil:
- Velfungerende borgermøder og høringer som sikrer reel og ikke blot formel indflydelse. Synspunkter fra borgermøder og høringer skal inddrages aktivt i den politiske beslutningsproces.
- Mest mulig decentralisering så kommunens ansatte og institutioner mødes med tillid og mulighed for selv at udvikle og forme deres arbejde.
- Tidlig information til offentligheden om nye politiske initiativer skal bringes i medier, der kommer ud til alle indbyggere, fx ugeaviser og lokalradioer.
- Sikre at kommunens lokalområder inddrages og at der tages hensyn til kommunens mindre samfund.
SFO og skole – som vi kan være stolte af
Skolen og SFOen er et af de steder hvor samfundet har mulighed for at sikre at alle børn får gode muligheder for læring, udvikling og deltagelse i sociale fællesskaber. Skole og SFO er samtidig grundlaget for den generation af unge som skal bære samfundet videre og løse remtidens udfordringer. SF ønsker derfor at styrke folkeskolen så den kan skabe en god og tryg hverdag for alle børn og sikre at ingen står tilbage uden den mest grundlæggende udannelse for at klare sig senere i livet.
SF ønsker desuden at skolen skal være et sted hvor børn og voksnes trivsel prioriteres højt, og hvor arbejdsmiljøet både fysisk og psykisk er i orden. Læring handler om meget andet end faglighed: Børn der er usikre, som ikke har kammerater, ikke får ordentlig mad, eller ikke får rørt sig nok, bruger energi på alt muligt andet end at lære. Derfor er der vigtige grundlæggende rammer der skal være i orden, hvis undervisningen skal bære frugt for ALLE børn.
SF vil arbejde for:
- Slut med at spare på børnenes trivsel og fremtid. Fokus på varme hænder – det er lærere og pædagogers mulighed for at give tid og opmærksomhed til det enkelte barn som er afgørende for barnets trivsel og læring. Derfor ønsker SF bedre normering, og på landsplan mulighed for tolærerordninger i 1-3 klasse i dansk og matematik.
- Fokus på efteruddannelse for pædagoger og lærere. Nutidens børn og de mange nye krav til skolen kræver nye redskaber og pædagogiske tilgange. Supervision, støtte og uddannelse til at varetage fx ”den rummelige skole”.
- Lektiehjælp skal være en reel – frivillig – mulighed for alle børn på alle skoler, og skal tilrettelægges i tiltrækkende rammer så det også opfattes som hjælp og ikke som straf.
- Lærerne skal sikres tid til at udvikle skolen nedefra, samt mulighed for at dele viden og erfaring, som de selv har opbygget.
- Arbejdsmiljø og bæredygtighed på kommunens skoler. Børn har samme krav på et sundt arbejdsmiljø som voksne, hvorfor SF ønsker krav til både arbejdsmiljø og bæredygtig drift på kommunens skoler.
Trafikpolitik
Kollektiv trafik er vigtig for mange af Frederiksværk-Hundesteds borgere – hver eneste dag. Gode bus- og forbindelser er simpelthen forudsætningen for, at mange menneskers hverdag kan fungere. I et yderområde som vores pendles der dagligt til arbejde og uddannelse. Rigtigt mange pendlere oplever dårlige forbindelser, eller nedlæggelse og omlægning af ruter. I SF arbejder vi for en styrkelse og udbygning af den kollektive trafik.Cyklisme er et sundt og miljøvenligt alternativ til især bilen som både forebygger livsstilssygdomme og mindsker klimaproblemet. SF ønsker at styrke cyklismen i Halsnæs så alle, ikke mindst børn og unge kan færdes sikkert på kryds og tværs af kommunen. SF ønsker at cyklisme og kollektiv trafik sammen bliver et attraktivt, nemt og billigt alternativ eller supplement til bilismen. Vi ønsker bedre busforbindelser og sikre cykelveje overalt i kommunen.
SF vil:
- Et sammenhængende stisystem som borgerne inddrages i at udvælge og udarbejde.
- Busser som bakker op om Lokalbanens succesfulde satsning på en 3. afgang (hurtigtoget).
- En kombination af busser og telebusser skal dække Halsnæs kommune langt bedre end i dag.
- Tænke mulighederne for kombination af cykel og kollektiv trafik ind i en samlet grøn trafikstrategi, så fx cyklen kan komme med i bussen.
Mange borgere i Halsnæs kommune er afhængige af og bruger bilen hver dag, samtidig med at mange mennesker oplever gener af biltrafikken hver dag. Det gælder såvel bilister som bløde trafikanter samt borgere i al almindelighed. SF vil arbejde for at mindske generne ved biltrafikken.
SF vil:
- Gode og sikre hovedveje til og fra vore byer.
- Gode parkeringsmuligheder uden for bykernerne og ved turistmål, kulturinstitutioner m.m.
- Sikre skoleveje.
- Trafiksikkerhedsforanstaltninger som både tager hensyn til trafiksikkerheden og borgere og beboere.
- Ingen modulvogntog i Halsnæs kommune
Økonomi
SF ønsker ikke bare en miljømæssig bæredygtig kommune, men også en økonomisk bæredygtig kommune.
Regeringens stramme styring af kommunernes økonomi giver ringe mulighed for udfoldelse og politiske prioriteringer, og skaber ’sparekommuner’ rundt om i hele landet. En ufinansieret kommunalreform, udgifter efter kommunernes overtagelse af amternes opgaver, samt finanskrise og øgede udgifter på det sociale område har skabt en dårlig økonomi i Halsnæs kommune. SF ønsker en stabil og ansvarlig økonomisk styring, og tror ikke på at vi kan spare os ud af krisen. SF ser gerne på mulighederne for strukturelle ændringer som er mere effektive og økonomiske, men vil ikke være med til at spare på varme hænder og sagsbehandling til de udsatte borgere.
SF ønsker at styrke udviklingen af bæredygtig turisme og erhverv til gavn for erhvervsliv, arbejdspladser og kommunens generelle økonomi. Mange alsidige og grønne erhverv i kommunen giver mindre sårbarhed overfor virksomhedslukninger og skaber færre problemer med både arbejdsmiljø og klima.
SF vil:
- Fokus på grøn turisme, og bæredygtige og kreative erhverv, som det fx er sket på Hundested Havn.
- Undersøge muligheden for etableringen af en ’grøn’ lystbådehavn i Liseleje som både tilgodeser miljø og natur men samtidig sætter gang i udviklingen med økonomisk vækst i kommunen til følge.
- En grøn erhvervsstrategi hvor erhvervslivet involveres i at udtænke grønne løsninger og initiativer, og hvor der støttes op om lokale erhvervsmæssige initiativer.
- Fokus på forebyggelse på sundhedsområdet og det sociale område så de store udgifter til disse områder på sigt mindskes og skaber bedre økonomisk råderum.
Natur og Klima
SF ønsker en bæredygtig kommune som går forrest i klimaspørgsmål og som sikrer plejen og udviklingen af vores skønne natur. Miljøhensyn og hensynet til naturbevarelse skal være vigtige prioriteringer i kommunens beslutninger og udviklingen af kommunen må ikke ske på bekostning af dette. Byggeri, erhvervs- og trafikudvikling skal derfor ske under hensyntagen til natur og miljø og miljøaspekter skal tænkes ind de beslutninger der træffes. Halsnæs kommune skal forrest i kampen for bæredygtighed og stille høje krav til nybyggeri til glæde og gavn for klimaet og den økonomiske drift. Som en del af miljø og trivsel er æstetik og arkitektur vigtig hvorfor SF ønsker at kommunen tænker dette ind i udviklingen sammen med miljø og naturhensyn.
SF vil:
- Energiklasse 1 i alt nybyggeri.
- En styrkelse af æstetik og arkitektur i fremtidig udvikling og renovering.
- Beskyttelse af Halsnæs natur og det åbne land.
- Der skal arbejdes mod en mere sammenhængende natur i kommunen og være fokus på pleje, genopretning og rekreativ adgang til vores mange dejlige naturområder.
Social ansvarlighed for ældre og udsatte
SF ønsker at Halsnæs tager mest mulig socialt ansvar og sikrer udsatte borgere et godt og værdigt liv med mest mulig livskvalitet. Ældre som ikke længere er selvhjulpne, handicappede, psykisk syge, socialt udsatte borgere og fattige familier skal sikres den nødvendige hjælp og støtte. De ældre og de der plejer dem skal have tilbud som sikrer dem et liv med mest mulig livskvalitet, tryghed og mulighed for individuelle hensyn. Der skal udarbejdes en samlet strategi og styrket koordination for socialt udsatte børn og unge, og indsatsen i forhold til psykisk syge og handicappede skal styrkes.
SF ønsker:
- Ingen besparelser på sagsbehandlingen til udsatte borgere
- Sikre botilbud til psykisk syge
- Hurtig og koordineret hjælp og sagsbehandling til familier med særlige behov fx handicappede børn
- Værdighed og trygge rammer for ældre fx ved at sikre medindflydelse, aktivitetsmuligheder og ved at styrke leve-bo miljøtanken.
- Ingen tidstyranni i ældreplejen. Væk med stopure og ind med bedre tid og tillid til de ansatte.