User Tools

Site Tools


politik:dansk_okonomi
Dansk økonomi

(Uddrag fra Bjarke Refslunds analyse - Politiken onsdag 2. januar 2013)

* Danmarks offentlige finanser er blandt de sundeste gennem hele krisen. I EU er det kun Sverige, Finland og Luxembourg og udenfor Norge og Schweiz, der kan matche Danmark.

* 2010, 2011 og 2012 har givet nye danmarksrekorder i overskud på betalingsbalancen med mere end 100 millarder årligt. Blandt verdens industrilande kan kun Tyskland, Holland, Sverige, Norge og Schweiz være med i den liga. Eksportøkonomier som Japan og Kina ligger langt lavere.

* Danmark ligger på den internationale top-10-liste over lande med maksimal kreditværdighed.

* Vareeksporten trækker flot op i betalingsbalanceoverskuddet, og selv når vi tager olieeksporten ud af regnskabet, er vareeksporten motoren. Det harmonerer om end meget dårligt med billedet af et land med en voldsomt stækket konkurrenceevne, og overskuddet kan ikke bortforsklares med lav import.

* Der var været overskud hvert år siden 1990 på nær ét. Samlet har den danske eksport gennem en længere periode være konstant stigende målt både i mængder og priser, dog med et markant fald uden krisen, men faldet har været mindre end i andre lande, herunder Sverige og Tyskland. I Finland var eksportfaldet mere end dobbelt så stort, og både i Norge og Finland ligger eksporten stadig under 2007-niveauet.

* Dansk eksport er meget fokuseret på nærmarkederne, og 3/4 af dansk vareeksport ender i Europa. Det er dog ikke noget program, idet danske virksomheder får indirekte andel i eksporteffekterne af den stigende velstand i f.eks. Brik-landende som underleverandører til andre europæiske producenter. Eksporten til Brik-landene er fordoblet siden 2005.

* Industrien har haft en bedre produktivitetsudvikling for perioden 1995-2010 end for perioden 1975-1995 (som den eneste branche). Dertid kommer en yderligere fremgang efter 2010.

* Historien om at danske arbejdspladser fosser ud af landet holder ganske simpelt ikke. Det totale antal årligt udflyttede arbejdspladser er faldet fra gennemsnitlig 6.300 i perioden 2001-2006 til 5.600 i perioden 2009-2011. Så danske virksomheder flytter færre job ud end tidligere - samtidigt med at der bliver flere virksomheder, der beretter om tilbageflytning af tidligere udflyttede akitviteter. Der er i dansk industri udflyttet lige over 10.000 job i perioden 2009-2011, hvilket skal ses ud af en samlet beskæftigelse på over 300.000.

* Når produktiviteten stiger, falder beskæftigelsen alt andet lige, fordi der skal færre medarbejdere til at producere den samme mængde varer. Det behøver ikke at gå over beskæftigelsen, fordi servicesektoren samtidigt skaber job.

* Det afgørende faresignal for konkurrenceevnen bør i en åben økonomi være betalingsbalancen. At se krisen som et rent konkurrenceevneproblem, er en forfejlet og usund analyse af dansk økonomi.

* Det er et lavt privat og offentligt forbrugt samt lave investeringer, der bremser væksten og beskæftigelsen.

politik/dansk_okonomi.txt · Last modified: 2023/10/21 19:18 by 127.0.0.1

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki